Site Overlay

100 de muncitori migranți români sunt dați afară de primăria unui oraș olandez din casele oferite de angajatorul lor

Muncitorii migranți români care sunt cazați în parcul de vacanță Van Harte din Echten vor trebui să plece, dacă decizia luată de municipalitatea din orașul olandez De Wolden va fi confirmată de un judecător. Joi, managerul agenției de recrutare care a oferit găzduire românilor, Jacco Holties, a cerut să fie anulată, scrie cotidianul Dagblad van het Noorden.

În următoarele săptămâni, municipalitatea va lua în considerare ce să facă în privința situației din parcul de vacanță, după ce a impus deja penalități în 2021. „Este posibil ca procesul de executare să fie reluat”, a spus un purtător de cuvânt al primăriei din De Wolden.

Situația e una încâlcită judiciar și de durată, dar ea se referă la o zonă în care primăria a dat autorizatție pentru un parc de vacanță, dar care n-a fost niciodată asta, după construire.

Prin intermediul agenției sale de angajare, Sterk Werk, din Ruinen, Jacco Holties găzduiește între 80 și 100 de muncitori migranți români la Van Harte, cărora le oferă și adăpost, pe lângă locuri de muncă. Dar municipalitatea din De Wolden și proprietarul terenului, Staatsbosbeheer, consideră că situația este contrară planului de urbanism și acordurilor încheiate anterior cu René Garnier, de la Eemdijk din Utrecht, cel care închiriază parcul și îl subînchiriază agenției locale de angajare temporară.

În 2016, parcul părea să fie desemnat ca loc de primire pentru solicitanții de azil, dar planul a eșuat, în ciuda investițiilor semnificative ale proprietarului de atunci, Johan Koops. Operatorului i s-a promis o decizie prin care să i se permită să găzduiască migranți în învechitul Van Harte, pentru următorii patru ani. „Pentru a da un impuls parcului și a-l pregăti pentru renovare, mai târziu”, a spus consilierul Gerrie Hempen-Prent.

Koops și-a vândut acțiunile lui Garnier, care s-a asociat cu Holties. Dar chiar și după perioada convenită de grație, muncitorii străini continuă să locuiască la Van Harte, deoarece înțelegerile cu primăria nu au fost niciodată înregistrate.

Agenția de ocupare a forței de muncă l-a împrumutat apoi pe proprietar cu jumătate de milion de euro, pentru ca acesta să evite falimentul, iar în baza împrumutului Holties încă solicită să-i lase pe românii „săi” să locuiască la Van Harte timp de cinci ani.

Municipalitatea De Wolden respinge hotărât acest lucru. Joi, Holties i-a cerut judecătorului să revizuiască decizia. „Dacă estimăm toate procedurile posibile, cred că va trebui să ne confruntăm cu această situație în anii următori”, a remarcat avocatul Werner Hogenkamp, care-l reprezintă pe Jacco Holties, în sala de judecată din Groningen, joi după-amiază. „Un an sau doi”, adaugă el.

Judecătorul va lua o decizie în termen de 6 săptămâni. Dar se pare că aceasta nu va fi ultima dată când părțile se vor vedea în instanță.

Lasă un răspuns