Site Overlay

Casa Albă promite o ripostă „consistentă” în urma atacurilor asupra bazelor americane din Orientul Mijlociu, dar afirmă că „nu caută un război cu Iranul”

Washingtonul a anunţat luni, 29 ianuarie, represalii „foarte consistente” după atacul cu dronă din Iordania, imputat grupărilor pro-Iran şi care a ucis trei militari americani, rănind alţi peste 34, informează AFP, potrivit Agerpres. Teheranul a respins orice fel de implicare în acest atac ce a survenit într-un context regional deja exploziv.

Preşedintele Joe Biden „va răspunde, ştiţi, într-un mod foarte consistent. Dar noi nu căutăm război cu Iranul. Noi nu căutăm un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu”, a declarat, la CNN, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale din cadrul Casei Albe.

„Rezistenţa islamică în Irak”, o entitate compusă din grupări armate proiraniene, a revendicat atacurile efectuate duminică în zori, cu „drone”, împotriva a trei baze de pe teritoriul sirian care găzduiesc soldaţi americani, menţionând în special sectoarele Al-Tanf şi Rukban, aflate în apropiere de frontiera cu Iordania.

Deocamdată este dificil de stabilit dacă una dintre aceste lovituri a fost într-adevăr cea care a ucis trei soldaţi americani şi a rănit alţi 34. Acesta este bilanţul cel mai sever de pierderi umane de când grupările armate proiraniene au lansat, la mijlocul lunii octombrie, rachete şi drone împotriva trupelor Washingtonului şi a celor ale coaliţiei internaţionale antijihadiste.

„Să nu aveţi niciun dubiu: îi vom face să plătească pe toţi cei responsabili, când şi cum vrem noi”, a promis duminică preşedintele american Joe Biden, acuzând „grupările de combatanţi radicali susţinuţi de Iran, care operează în Siria şi în Irak” că sunt vinovate pentru atacul asupra trupelor americane „cu baza în nord-estul Iordaniei, în apropiere de frontiera siriană”.

„Tower 22”

Iordania a condamnat un atac „terorist” împotriva „unei poziţii avansate la frontiera cu Siria”.

Atacul cu dronă a lovit „Tower 22” („Turnul 22”), o bază logistică pe teritoriul iordanian, situată chiar vizavi de zona Rukban, în teritoriul sirian, potrivit armatei americane.

Această poziţie găzduieşte 350 de membri ai trupelor de infanterie şi forţelor aeriene ale SUA, care asigură misiuni de sprijin esenţiale, în special în cadrul coaliţiei internaţionale angajate împotriva grupării Statul Islamic.

De la jumătatea lunii octombrie, peste 150 de atacuri cu drone sau atacuri cu rachete i-au vizat, în Irak şi Siria, pe soldaţii americani şi ai coaliţiei internaționale, aceasta fiind o repercusiune directă a războiului din Fâşia Gaza între Israel, aliatul Washingtonului, şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, susţinută de Teheran.

Poziția Teheranului

Teheranul „nu are nicio legătură şi nu are nimic de-a face cu atacul asupra bazei americane”, a reacţionat reprezentanţa permanentă a Iranului la ONU.

Ministerul iranian de Externe a declarat că nu doreşte „extinderea conflictului în Orientul Mijlociu”, potrivit purtătorului său de cuvânt Nasser Kanani.

Dar, a spus el, Iranul „nu este implicat în deciziile luate de grupările de rezistenţă cu privire la modul în care sprijină naţiunea palestiniană”.

„Rezistenţa islamică din Irak” susține că răspunde „masacrelor” comise în Fâșia Gaza

De la jumătatea lunii octombrie, cele mai multe atacuri împotriva soldaţilor americani au fost revendicate de „Rezistenţa islamică din Irak”.

În comunicatul în care revendică responsabilitatea pentru loviturile de la Rukban şi Al-Tanf, gruparea a afirmat că acţionează pentru a „rezista” forţelor americane din Irak şi din regiune şi „ca răspuns la masacrele” din Fâşia Gaza.

În extremitatea estică a Siriei, „grupuri de combatanţi pro-Iran au evacuat 12 poziţii” în zonele Boukamal şi al-Mayadine, a anunţat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Aceste transferuri au fost motivate de „teama unui răspuns american” după moartea celor trei soldaţi, potrivit OSDO.

Ca represalii la atacurile asupra personalului său, Washingtonul a efectuat deja mai multe lovituri în Irak împotriva luptătorilor din grupările armate pro-Iran.

La fel şi în Yemen, unde bombardamentele au avut ca ţintă poziţii ale rebelilor houthi, care vizează traficul maritim internaţional în Marea Roşie.

Irakul cere „stoparea spiralei violenţei” din Orientul Mijlociu

Bagdadul a condamnat luni atacul sângeros asupra soldaţilor americani din Iordania, făcând totodată apel la „stoparea spiralei violenţei” în Orientul Mijlociu.

„Guvernul irakian denunţă escaladarea în curs” de desfăşurare, a declarat într-un comunicat purtătorul său de cuvânt, Bassim Alawadi, asigurând că ţara sa doreşte să ajute „la elaborarea de reguli de angajament fundamentale, pentru a evita mai multe repercusiuni în regiune şi a împiedica extinderea conflictului”.

Atacul a fost condamnat de asemenea de Egipt, Bahrain şi Marea Britanie, al cărui şef al diplomaţiei, David Cameron, a cerut Iranului o „dezescaladare în regiune”.

Citiți și:

Trei militari americani, uciși într-un atac asupra unei baze din Iordania. Biden acuză grupări susținute de Iran. „Îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili”
Iranul neagă orice implicare în atacul cu dronă care a ucis trei soldați americani de la o bază din nordul Iordaniei

Foto: Profimedia Images

Lasă un răspuns