Site Overlay

CNN: Volodimir Zelenski va anunța public demiterea comandantului armatei ucrainene, Valeri Zalujni, în următoarele zile

Valeri Zalujni a fost chemat luni la o întâlnire la biroul președintelui și i s-a comunicat că este demis, au declarat pentru CNN două surse familiare cu chestiunea. Nu a fost făcut un anunț oficial, ceea ce înseamnă că Zalujni era încă în funcție miercuri seară, totuși, este așteptat un decret prezidențial până la sfârșitul săptămânii, a declarat una dintre surse pentru CNN.

Informații despre ruptura dintre președintele ucrainean și popularul lider al armatei ucrainene au circulat în ultimele săptămâni, dar oficialii ucraineni nu au vorbit public despre situație. Demiterea comandantului armatei ar fi cea mai dură decizie luată la vârful puterii de la declanșarea războiului în urmă cu aproape doi ani.

Zvonurile despre întâlnirea de la biroul președintetelui și demiterea lui Zalujni au explodat luni seară în jurul Kievului. Ele vorbesc despre o ruptură care s-a deschis între președinte și comandantul său după eșecul contraofensivei ucrainene de anul trecut.

Tensiunile au crescut în special atunci când Zalujni a descris războiul cu Rusia ca pe un impas, într-un interviu acordat pentru revista The Economist în noiembrie.

Luni, purtătorul de cuvânt al președintelui, Serhi Nikiforov, a declarat pentru CNN și pentru alte publicații că zvonurile despre demiterea șefului armatei sunt neadevărate. Ministerul Apărării a lansat, de asemenea, un mesaj pe canalele sale de socializare în care nega, „Dragi jurnalişti, un răspuns imediat pentru toată lumea: Nu, nu este adevărat”, transmitea ministerul. Nici Zelenski nu a vorbit despre Zalujni în mesajul său zilnic adresat poporului ucrainean.

Zalujni a refuzat altă funcție

Însă, potrivit uneia dintre sursele CNN, într-o adunare restrânsă avută luni în biroul său, la care a participat și ministrul Apărării Rustem Umerov, președintele Zelenski a anunțat că „a luat decizia de a-l demite pe comandantul șef al forțelor armate”. Acest lucrări a fost relatat de mai multe publicații, inclusiv de The Washington Post și Financial Times.

Într-o conversație descrisă drept „calmă”, Zelenski i-a oferit lui Zalujni o altă poziție, pe care Zalujni a refuzat-o. Președintele Ucrainei și-a motivat apoi decizia și a spus că refuzul lui Zalujni de a accepta un nou rol nu a schimbat faptul că este revocat din postul său actual. CNN a contactat biroul președintelui miercuri pentru a solicita comentarii suplimentare, dar nu a primit un răspuns.

Cine va fi succesor

Două nume sunt discutate ca posibili succesori, a declarat una dintre surse, un comandant militar superior, pentru CNN.

Unul dintre ei este actualul șef al Direcției de Informații a Apărării, Kirilo Budanov, un general în vârstă de 38 de ani despre care se știe că are legături strânse cu Zelenski și este văzut ca reprezentând o nouă generație de lideri militari.

Întrebat de CNN într-un interviu acordat marți dacă urmează să devină noul comandant șef al armatei, Budanov a replicat că era puțin probabil să mai vorbească cu CNN în acel moment dacă tocmai s-ar fi făcut o astfel de numire.

„Suntem într-un război și toate părțile folosesc toate mijloacele disponibile, inclusiv războiul informațional”, a adăugat șeful spionului militar.

Celălalt favorit este Oleksandr Sîrskî, în prezent comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat comandantul militar superior care a vorbit cu CNN.

Zalujni se bucură de o popularitate uriașă

În ciuda eșecului contraofensivei Ucrainei de a face progrese semnificative în sudul și estul țării, Zalujni rămâne unul dintre cei mai populari lideri ai Ucraineni.

Un sondaj publicat de Institutul de Sociologie din Kiev în decembrie a constatat că 88% dintre ucraineni îl susțin pe generalul care conduce armata ucraineană. Rata de aprobare a lui Zelensky, deși ridicată, a fost considerabil mai mică decât a generalului, de 62%.

Lasă un răspuns