Site Overlay

Dacian Cioloș îi cere lui Marcel Ciolacu să publice toate documentele din cazul Roșia Montană, amenințându-l, în caz contrar, cu dosar penal

Liderul REPER, Dacian Cioloş, împreună cu alţi eurodeputaţi, parlamentari şi activişti civici i-au solicitat duminică premierului Marcel Ciolacu să publice integral toate documentele din cazul Roşia Montană și decizia Tribunalului internaţional, care este așteptată pe data de 10 februarie, scrie Agerpres. Europarlamentarul consideră că principalul vinovat pentru prejudiciul adus statului român în procesul cu Roșia Montană Gold Corporation este fostul premier Victor Ponta.

„Există riscul ca premierul Marcel Ciolacu, consiliat de Victor Ponta, să încerce să ascundă opiniei publice responsabilii pentru prejudiciul adus statului român în procesul cu Roşia Montană Gold Corporation. Compania minieră a dat în judecată statul român după ce Victor Ponta a promis în 2013 eliberarea avizelor necesare exploatării, iar apoi majoritatea PSD – PNL, speriată de reacţia publică, a trântit în Parlament proiectul”, a susţinut Cioloș, într-un comunicat de presă.

Fostul premier a precizat că, împreună cu colegi europarlamentari, parlamentari şi activişti civici, a transmis o solicitare oficială în care cere punerea la dispoziţia semnatarilor şi a publicului a tuturor informaţiilor deţinute privitoare la cazul Gabriel Resources vs România, din cadrul International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID), în special apărările formulate de statul român, precum şi a Deciziei instanţei arbitrale, în integralitatea ei.

Semnatarii mai cer punerea la dispoziţie a corespondenţei primite de la ICSID, în special cea cu privire cererea de publicare integrală a motivării deciziei, precum şi răspunsul Guvernul României, într-o formă din care să reiasă „în clar” semnatarul răspunsului.

„Toate aceste informaţii prezintă un deosebit interes public, având în vedere prejudiciul major produs statului român drept efect al deciziei menţionate ca urmare a aprobării în 2013 de către Guvernul României, condus de premierul Victor-Viorel Ponta, a proiectului de dezvoltare de la Roşia Montană”, a mai transmis europarlamentarul.

Îl informez pe Marcel Ciolacu că ascunderea informaţiilor solicitate poate influenţa eventuala răspundere penală a semnatarilor contractului şi, în cazul nesoluţionării legale şi în termen a cererii, ne rezervăm dreptul de a ne adresa organelor competente, conform competenţei administrative şi, respectiv, penale.

Fostul premier Dacian Cioloș:

Ciolacu: M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină mie

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, săptămâna trecută, că Guvernul se aşteaptă ca pe 10 februarie să vină o decizie definitivă în cauza privind Roşia Montană şi este pregătit pentru discuţii, dacă statul român va fi obligat la despăgubiri, subliniind că vor fi prezentate public toate documentele din care reiese cine a greşit din partea română în acest proces.

„Cred că v-aţi obişnuit, pentru că eu cel puţin m-am obişnuit, ca notele de plată să-mi vină mie, ca şi prim-ministru, pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii. După vaccinuri – şi astăzi fac şedinţă de Guvern ca să contractăm o firmă de avocaţi să ne putem apăra (în procesul intentat de Pfizer, n.r.), ca şi alte state din Uniunea Europeană -, înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană”, a spus Ciolacu joi, 1 februarie, potrivit news.ro.

El a precizat că în şedinţa de Guvern „i-a rugat toţi colegii are deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect să strângă toate documentele de la avocaţii pe care i-au avut în acest proces, astfel încât românii cu toţii să ştie adevărul”.

„În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces. Întâi şi întâi să vedem ce sumă se va stabili în instanţă. (…) Oricum, vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces, am să vi le pun la dispoziţie şi românii să ştie foarte clar cine a greşit în această speţă”, a mai spus şeful Executivului.

Citește și:

Dacian Cioloș, despre tactica PSD de a-l scoate vinovat dacă România pierde procesul privind Roșia Montană: „Victor Ponta este principalul vinovat”

Foto: Hepta.ro

Lasă un răspuns