Site Overlay

Estonia îl va expulza pe Mitropolitul Evgheni, șeful Bisericii Ortodoxe ce ține de Patriarhia Moscovei, considerat „un risc de securitate”

Estonia a anunțat joi, 18 ianuarie, că nu va reînnoi permisul de ședere al șefului Bisericii Ortodoxe Estoniene, care aparține de Patriarhia Moscovei, afirmând că cetățeanul rus reprezintă „un risc de securitate”, informează agenția France Presse, preluată de The Moscow Times.

Decizia înseamnă că Mitropolitul Evgheni al Tallinnului și al întregii Estoniiva trebui să părăsească țara înainte ca actualul său permis să expire, pe data de 6 februarie.

„Statul estonian nu prelungește permisul de ședere al șefului Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhiei Moscovei”, au anunțat poliția estoniană și poliția de frontieră.

„Acțiunile sale reprezintă un risc de securitate pentru Estonia”, au precizat cele două instituții de aplicare a legii.

Poliția a precizat că liderului religios, al cărui nume este Valery Germanovich Reshetnikov, i s-a cerut în mod repetat să înceteze să mai justifice invazia Rusiei în Ucraina și să ia apărarea Kremlinului.

„Acțiunile sale publice și discursurile sale susțin agresorul și nu și-a schimbat comportamentul în ciuda avertismentelor”, a declarat Indrek Aru, șeful biroului poliției de frontieră al prefecturii din nordul țării.

O serie de politicieni estonieni au cerut ca Reshetnikov să fie expulzat în ianuarie 2023, după ce biserica ortodoxă a anunțat ținerea un serviciu comun de rugăciune „pentru pace”, alături de o mișcare politică pro-Kremlin numită Koos („Împreună”).

Unul dintre liderii Koos, Aivo Peterson, a fost reținut după ce a vizitat zonele din Ucraina aflate sub ocupația forțelor ruse și este anchetat pentru trădare.

Creștinii ortodocși reprezintă aproximativ 16% din populația Estoniei.

Aproximativ 150.000 dintre aceștia aparțin Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhiei Moscovei.

Alți 270.000 sunt membri ai Bisericii Apostolice Ortodoxe Estoniene.

Ambele organisme se consideră moștenitoare legale ale Bisericii Apostolice Ortodoxe Estoniene care a activat între 1920 și 1945.

Foto: Profimedia Images

Lasă un răspuns