Site Overlay

Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunțat Guvernul că vrea să declanșeze greva generală. Ce revendicări au sindicaliștii

Federaţia Solidaritatea Sanitară a transmis miercuri, 31 ianuarie, că intenționează să declanșeze greva generală peste 10 zile, dacă Guvernul nu îi primește la negocieri și că joi, 1 ianuarie, va fi un protest la Ministerul Muncii.

„Federația Solidaritatea Sanitară a Notificat Guvernul României cu privire la intenția declanșării grevei împotriva politicii sociale și economice a Guvernului la nivelul sectorului Sănătate. Notificarea are la bază încălcarea prevederilor și principiilor stabilite de Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate prin adoptarea OUG nr. 115/2023”, se arată în comunicat.

Din acest moment, Guvernul are la dispoziție 10 zile ca să evite greva generală, susțin sindicaliștii

„Ca o consecință a Notificării, legea obligă Guvernul să negocieze cu Federația „Solidaritatea Sanitară” (ceea ce a evitat în mod ostentativ, pentru a încerca ruptura înțelegerii cu cealaltă federație sindicală reprezentativă) și să afișeze pe site-ul oficial această sesizare. După scurgerea celor 10 zile putem declara o grevă generală în sectorul sanitar, decizia în acest sens depinzând de atitudinea Guvernului în cadrul negocierilor și de analizele de oportunitate”, se menționează în comunicat.

Ce revendicării au sindicaliștii din Sănătate:

raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de salariați
calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/ brut pe țară garantat în plată
calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariului minim pe economie
plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.
acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță pentru toate categoriile profesionale
adoptarea noii legi a salarizării în forma negociată.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de faptul că creşterea medie a salariilor generată de oferta Guvernului condus de Marcel Ciolacu este de 10,5%, cu numai 0,1% peste inflaţia înregistrată în anul anterior, susțin ei.

Lasă un răspuns