Site Overlay

Festivalul Sanremo 2024, transmis și de un post tv românesc. Eros Ramazzotti, Il Volo, John Travolta, Ricchi e Poveri, Gianna Nannini sau Russel Crowe vor urca pe scenă

Televiziunea Română va transmite, în perioada 6-10 februarie, Festivalul Sanremo, ediţia 74. Cele cinci seri de concurs pot fi urmărite la TVR 1, de la ora 21.30. Cunoscutul om de radio și tv Amadeus prezintă pentru ultima oară evenimentul, scrie News.ro.

În vârstă de 61 de ani, pe numele său complet Amedeo Umberto Rita Sebastiani – Amadeus – este una dintre cele mai cunoscute personalități radio-tv din Italia. Lansat ca DJ, Amadeus a intrat în anii ’90 în televiziune prezentând numeroase emisiuni tv la posturile televiziunii publice italiene – RAI sau la concurența privată a celor de la Mediaset (grup fondat de Silvio Berlusconi). În prezent, Amadeus prezintă seară de seară la Rai 1 emisiunea Affari tuoi și este gazda a numeroase concerte în Italia.

După o serie de patru ediții consecutive cu audiențe record, Amadeus, care este și directorul artistic al Festivalului, va prezenta pentru ultima dată concursul.

Lansat în 1951, Festivalul cântecului italian a devenit celebru în lumea întreagă, pe scena teatrului Ariston din micul orășel de 55.000 de locuitori din nord vestul Italiei, de pe coasta mediteraneană a Liguriei. De-a lungul anilor, festivalul a fost transmis și în România, ceea ce a contribuit puternic la răspândirea muzicii italiene și aici și la succesul la publicul românesc al unor cântăreți italieni precum Al Bano și Romina Power, Toto Cutugno, Zucchero, Ricchi e Poveri, care în ultimele decenii au susținut numeroase concerte aici.

De altfel în vara anului trecut, venit la București pentru un concert, Al Bano, 80 de ani, povestea pentru cititorii Libertatea, cum încă din anii ’60 a început să primească numeroase scrisori din România.

Lista concurenților la Sanremo 2024

De-a lungul celor cinci seri ale evenimentului, i se vor alătura diverşi coprezentatori. Iar din studioul emisiunii „Viva Rai2!”, situat în faţa intrării Teatrului Ariston, comentariile vor fi făcute de Fiorello, alături de Fabrizio Biggio şi Alessia Marcuzzi, alte trei vedete cunoscute în Italia.

Alessandra Amoroso – „Fino a qui”
Alfa – „Vai!”
Angelina Mango – „La noia”
Annalisa – „Sinceramente”
BigMama – „La rabbia non ti basta”
Bnkr44 – „Governo Punk”
Clara – „Diamanti grezzi”
Dargen D’Amico – „Onda alta”
Diodato – „Ti muovi”
Emma – „Apnea”
Fiorella Mannoia – „Mariposa”
Fred De Palma – „Il cielo non ci vuole”
Gazzelle – „Tutto qui”
Geolier – „I p’ me, tu p’ te”
Ghali – „Casa mia”
Il Tre – „Fragili”
Il Volo – „Capolavoro”
Irama – „Tu no”
La Sad – „Autodistruttivo”
Loredana Berté – „Pazza”
Mahmood – „Tuta gold”
Maninni – „Spettacolare”
Mr. Rain – „Due altalene”
Negramaro – „Ricominciamo tutto”
Renga e Nek – „Pazzo di te”
Ricchi e Poveri – „Ma non tutta la vita”
Rose Villain – „Click boom!”
Sangiovanni – „Finiscimi”
Santi Francesi – „L’amore in bocca”
The Kolors – „Un ragazzo una ragazza”

Pentru telespectatorii TVR 1, Bogdan Stănescu şi Kyrie Mendél vor oferi toate informaţiile legate de desfăşurarea festivalului, dar show-ul poate fi urmărit în România și pe postul Rai 1.

Asemeni ediţiilor din 2022 şi 2023, cei 30 de artişti concurenţi (27 artişti consacraţi şi primii trei clasificaţi în competiţia Sanremo Giovani 2023 – versiunea pentru tineri) vor participa cu tot atâtea piese într-o singură secţiune de concurs.

Câştigătorul Festivalului va reprezenta Italia la Eurovision Song Contest 2024, care va avea loc în luna mai, la Malmö, în Suedia. Artişti consacraţi vor susţine recitaluri în alte două locuri, Piaţa Colombo şi nava de croazieră Costa Smeralda.

Toţi cei 30 de concurenţi vor urca pe scenă în prima seară, pentru proba de interpretare. La finalul votării, vor fi anunţate primele cinci poziţii. Marco Mengoni, cel care a câștigat pentru a doua oară concursul anul trecut, va fi coprezentator. Pe cele două scene exterioare amenajate ale festivalului, vor evolua rapperii Tedua şi Lazza.

În a doua seară va fi competiţia de creaţie, unde 15 din cei 30 de artişti îşi vor interpreta propriile piese. După vot, vor fi anunţate primele cinci poziţii. Coprezentatoare pentru seara a doua este cunoscuta cântăreață Giorgia, iar în locaţiile exterioare teatrului vor fi muzicianul Giovanni Allevi, DJ-ul şi producătorul francez Bob Sinclar şi rapper-ul Rosa Chemical. De asemenea, John Travolta se întoarce pe scena de la Ariston, cu un moment special pentru spectatori.

Russel Crowe vine la festival

Concursul de creaţie continuă în a treia seară, când ceilalţi 15 artişti îşi vor cânta melodiile. Primele cinci poziţii vor fi anunţate la finalul serii. Actriţa Teresa Mannino va prezenta alături de Amadeus, iar din afara Teatrului Ariston gazde vor fi cantautorul Bresh şi surorile Paola & Chiara.

Seara va fi completată de două momente speciale: actorul Russell Crowe va urca pe scena Festivalului, pentru o întâlnire muzicală, iar Eros Ramazzotti vine la Teatrul Ariston să marcheze 40 de ani de la lansarea melodii „Terra promessa”.  

În cea de-a patra seară, dedicată cover-urilor, concurenţii vor prezenta o piesă la alegere, din repertoriul italian sau internaţional, în duet cu artişti consacraţi. Printre concurenţi vor fi: Il Volo, Diodato, Mahmood, Mr. Rain sau Ricchi e Poveri. În rândul artiştilor invitaţi se regăsesc nume ca Riccardo Cocciante, Paola & Chiara, Gianna Nannini sau Umberto Tozzi. Clasamentul provizoriu al serii se va adăuga celui din serile precedente, anunţându-se, de asemenea, primele cinci poziţii. Vedeta de televiziune Lorella Cuccarini este co-prezentatoarea celei de-a patra seri, iar din afara teatrului – DJ Gigi D’Agostino şi solista Arisa.

Seara finală decide câştigătorul Sanremo 2024 şi reprezentantul Italiei la Eurovision. Fiorello îi este partener de microfon lui Amadeus, iar rapper-ul Tedua şi cantautorul Tananai susţin recitaluri în faţa publicului de pe cele două scene exterioare. Momente speciale în ultima seară aduc şi balerinul Roberto Bolle, şi celebra Gigliola Cinquetti, pe acordurile melodiei „Non ho l’età (per amarti)”.

Orchestra condusă de maestrul Leonardo De Amicis va asigura acompaniamentul întregului eveniment. Iar scenografia este semnată, pentru a 22-a oară, de Gaetano Castelli – şi a zecea împreună cu fiica sa Maria Chiara. 

foto: RAI 1

Lasă un răspuns