Site Overlay

Fostul director SRI îl acuză pe liderul AUR Claudiu Târziu că acționează, alături de extremiști maghiari, în favoarea Rusiei

Eduard Hellvig condamnă discursul Claudiu Târziu, susținut la Iași de Ziua Unirii Principatele, în care vorbește despre schimbarea granițelor României prin alipirea unor teritorii ce fac parte acum din Ucraina. Fost director al SRI până anul trecut, el subliniază că senatorul s-a coordonat cu un lider de extremă dreapta din Ungaria, care a avut în weekend un discurs asemănător, iar astfel de discursuri fac jocul Rusiei. În replică, Claudiu Târziu a respins acuzația că are un discurs revizionist și i-a cerut lui Eduard Hellvig să nu se mai implice în politică.

„În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta în general numele de «idiot util». Adică cel care, fără să analizeze prea mult, lansează mesaje care convin de minune adversarului. Problema este că dl Claudiu Târziu nu este idiot. Unii ar spune că nici util. Adică nu face aceste declarații din prea multă viteză. Nu îl putem bănui că l-a luat valul și că i-a ieșit porumbelul”, transmite Hellvig într-un mesaj pe X.

El atrage atenția că discursul lui Târziu de la Iași „îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin” întrucât transmite mesajul „uite, lume, o grămadă de țări sunt nemulțumite, ca atare războiul nostru este justificat”.

„Domnul Târziu se joacă cinic cu o temă fierbinte, despre care știe foarte bine că este o fantezie”, remarcă Eduard Hellvig, care este de părere că senatorul a ales acest mesaj pentru că din „agitație își extrage știri, expunere și bazin electoral” și pentru că știe că pentru declarații o declarație politică „nu poate fi tras la răspundere pentru vreo coliziune cu poziția oficială a statului român”.

Senatorul AUR Claudiu Târziu în timpul participării la Ziua Unirii Principatelor de la Iași Foto: Facebook/ Claudiu Târziu

Cu toate acestea, remarcă Hellvig, declarațiile revizioniste ale senatorului AUR au fost urmate a doua zi de un discurs al liderului de extremă-dreapta din Ungaria, László Torocskai, care anunța că revendică regiunea ucraineană Transcarpatica dacă Ucraina pierde războiul. Fostul director SRI spune că nu crede în coincidență privind această aliniere de discursuri în favoarea Moscovei.

„Când s-a regăsit în cuget, simțiri și punctaj cu politicianul maghiar, dl Târziu era în Cc sau în Bcc?”, încheie Eduard Hellvig.

Zilele trecute, un domn a cuvântat despre nevoia de a avea bune relații de cooperare cu Rusia și despre cum ar trebui ca noi, România, să mergem să recuperăm teritorii de la Ucraina aflată în corzi.Bineînțeles, discursul îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin: Uite, lume, o…

— Eduard Hellvig (@Eduard_Hellvig) January 29, 2024

Ce a spus Claudiu Târziu la Iași

Discursul lui Claudiu Târziu de la manifestațiile AUR de Ziua Unirii Principatelor Române a adoptat un stil revizionist similar celui folosit de Moscova pentru justificarea războiului, motiv pentru care a fost imediat preluat și de presa rusă.

„Bucovina de Nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei nu poate fi uitat, ținutul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele statului. Acesta e idealul pe care nu avem voie să-l uităm. Moldova e ciuntită”, a spus Claudiu Târziu, pe 24 ianuarie, potrivit Ziarul de Iași.

Cum răspunde acuzațiilor

Într-o clip video publicat luni pe Facebook, Claudiu Târziu a respins acuzațiile de revizionism și a susținut că nu dorește decât „recuperarea unui drept istoric” prin „metode diplomatice”.

„Discursul meu nu este unul revizionist așa cum pretind trompetele globalismului. Revizionism înseamnă să revizuiești frontierele în scop strict politic fără niciun argument istoric argumentat. Noi avem de făcut o reparație istorică, de reparat consecințelor acestui rapt pe care l-am suferit în urma pactului Ribbentrop- Molotov. Este îndreptarea unei situații care poate fi făcută pe cale diplomatică, și așa și trebuie făcută, nu am îndemnat la război, nu am spus niciunde cuvântul anexare”, a motivat Claudiu Târziu.

El a lansat și acuzații, folosind cuvinte jignitoare, la adresa fostului director SRI Eduard Hellvig pe care l-a acuzat că „din pricina lui, mulți oameni au suferit pentru că a slujit interese politice împreună cu foști președinți și unii magistrați”.

De asemenea, el a subliniat că „respinge politica dictatorială și sângeroasă a lui Vladimir Putin” și „politica imperială pe care Rusia niciodată nu a abandonat-o”.

Lasă un răspuns