Site Overlay

Generalul supranumit „Leopardul zăpezii” a refuzat oferta lui Zelenski de a-l înlocui pe Valeri Zalujnîi la șefia armatei, scrie Reuters

Comandantului forțelor terestre din Ucraina, generalul Oleksandr Sîrskîi, i s-a oferit posibilitatea de a-l înlocui pe șeful său, Valeri Zalujnîi, în funcția de comandant al forțelor armate, dar a refuzat, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă familiarizată cu această chestiune.

Presa ucraineană a relatat că președintele Volodimir Zelenski i-a cerut luni generalului Zalujnîi, șeful armatei ucrainene, să se retragă, dar că acesta a refuzat.

Plecarea lui Zalujnîi din fruntea armatei ar zgudui forțele ucrainene, care se opun multiplelor atacuri rusești din estul țării, în timp ce incertitudinea cu privire la viitorul sprijinului vital al SUA și al Uniunii Europene pentru Ucraina continuă să crească.

Sursa, care a solicitat protecția anonimatului pentru a discuta aceste chestiuni sensibile, nu a putut spune exact cum sau când i-a fost comunicată oferta lui Sîrskîi.

Statul-Major General ucrainean și biroul președintelui nu au răspuns imediat unor solicitări Reuters de a face precizări pe acest subiect.

Generalul Zalujnîi este considerat un erou pentru mulți ucraineni după ce trupele acestuia au apărat cu succes Kievul împotriva forțelor Moscovei la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în urmă cu aproape doi ani.

Presa ucraineană i-a indicat pe generalul Sîrskîi, supranumit „Leopardul zăpezii” pentru rolul său în lupta insurgenților din Donbas încă din 2014, și pe șeful spionajului militar, generalul Kirilo Budanov, ca fiind cei doi posibili succesori ai lui Zalujnîi la conducerea armatei ucrainene.

Sub comanda generalului Zalujnîi, armata ucraineană a sfidat șansele extrem de mici care îi erau acordate pentru a reuși să respingă ofensiva inițială a Moscovei și apoi, în toamna lui 2022, a eliberat o serie de zone, precum Harkovul, din teritoriile ocupate de ruși.

Apărarea Kievului și înaintarea fulgerătoare în regiunea nord-estică Harkov au fost supervizate de generalul Sîrskîi.

Dar mult lăudata contraofensivă ucraineană din 2023 nu a reușit să facă incursiuni serioase în pozițiile rusești puternic fortificate din regiunile sudice și estice aflate sub ocupație.

Nu este momentan clar cum vor vedea aliații Kievului din Occident demersurile de înlocuire a lui Zalujnîi, care își păstrează o popularitate covârșitoare în Ucraina.

Kremlinul a afirmat că speculațiile cu privire la viitorul lui Zalujnîi reflectă problemele cu care se confruntă Kievul după aproape doi ani de război.

Citiți și:

Șeful armatei ucrainene a refuzat să demisioneze, deși Zelenski i-a cerut asta, scrie presa britanică. „E îngrijorat că Zalujnîi face declaraţii politice, nu militare”
Deși în defensivă, trupele ucrainene încă pot oferi surprize pe front, afirmă „Leopardul zăpezii”. Comandantul Sîrskîi invocă „avantajul artificial”

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

Lasă un răspuns