Site Overlay

Guvernul francez dă înapoi și acceptă cererile fermierilor, dar protestele furioase care amenință să blocheze Parisul continuă

Guvernul francez a renunțat la planurile de reducere treptată a subvențiilor de stat pentru motorina cumpărată de agricultori și a anunțat și alte măsuri pentru a-i mulțumi, dar acest lucru nu pare să fie suficient pentru fermierii furioși care înconjoară Parisul și amenință în continuare să se îndrepte spre capitală cu tractoarele lor, scrie Reuters.

După două săptămâni de proteste care s-au răspândit în toată țara și care au culminat cu blocarea unei autostrăzi importante la ieșirea din Paris, noul premier Gabriel Attal a anunțat vineri o serie de măsuri pentru a reduce presiunea financiară și birocratică asupra agricultorilor.

Vorbind de la o fermă dintr-un sat de munte, în apropiere de granița cu Spania, cu notițele puse pe un balot de fân, Attal a asigurat că guvernul francez „va pune agricultura pe primul loc”.

El a spus că Franța va renunța la planul de eliminare treptată a subvențiilor pentru motorină, birocrația va fi simplificată, iar un apel va fi depus la Uniunea Europeană pentru o derogare de la normele care impun păstrarea unor porțiuni de teren necultivat.

„Vom pune capăt acestui sistem de tip Kafka”, a subliniat Attal.

Attal a anunțat, de asemenea, o serie de alte măsuri menite să înăbușe protestele în timpul cărora fermierii au împrăștiat gunoi de grajd peste o clădire publică și un supermarket, au aruncat baloți de fân pe autostrăzi și au golit conținutul camioanelor care transportau produse proaspete din țările vecine.

Printre altele, premierul a spus că Franța se va opune în continuare semnării acordului de liber-schimb Mercosur, despre care fermierii spun că va inunda țara cu carne și produse mai ieftine din America Latină.

Unii agricultori au spus că promisiunile lui Attal reprezintă un început încurajator, urmând ca sâmbătă să fie ridicat blocajul rutier din sudul Franței, unde premierul francez a discutat cu demonstranții după anunțurile sale.

Dar nu toată lumea este mulțumită. „Am decis să ne continuăm mișcarea. Premierul nu a răspuns la toate întrebările noastre”, a declarat Arnaud Rousseau, șeful FNSEA, cel mai mare sindicat agricol din Franța, pentru postul de televiziune francez TF1.

„Aceasta este o singură blocadă, dar mai sunt încă 100 de blocaje. Ceea ce s-a anunțat (…) nu calmează furia”, a declarat Rousseau, adăugând că așteaptă o invitație din partea lui Attal pentru a relua discuțiile sâmbătă.

Anterior, vineri, miniștrii finanțelor și agriculturii au purtat discuții de urgență cu oficiali din industria alimentară despre stabilirea unor prețuri corecte pentru produse – o „prioritate numărul unu” pentru fermieri, care spun că decontează eforturile guvernului de a reduce prețurile de consum.

Ministrul de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că guvernul va accelera aplicarea unei legi menite să garanteze prețuri corecte la poarta fermei și a promis că va fi „nemilos“ față de supermarketuri.

Le Maire a petrecut anterior luni de zile presând giganții din comerțul cu amănuntul al produselor alimentare, cum ar fi Carrefour și Danone, să își reducă prețurile după o fază de inflație ridicată, ceea ce a atras mânia agricultorilor.

Lasă un răspuns