Site Overlay

În portbagajul BMW-ului unui român care se ducea în Anglia au fost găsiți doi adolescenți, în două genți de sport foarte mici

Un român a fost condamnat la trei ani de închisoare de către instanța de la Dieppe, la trei zile după ce a fost prins când încerca să treacă în Anglia cu doi adolescenți ascunși în genți de sport, în portbagaj, scrie portalul francez de știri Actu.

„Sacii erau foarte mici. Aveau 80 cm pe 40 pe 50 cm”, spune președintele tribunalului din Dieppe (Seine-Maritime), uluit, fluturând fotografia a două genți de sport gri. Două genți în care, vineri, 26 ianuarie 2024, vameșii din zona Transcanalului au găsit doi adolescenți, un băiat și o fată de origine vietnameză.

Două genți ascunse în portbagajul unui BMW condus de un român de 30 de ani, care se pregătea să urce la Dieppe pe feribotul pentru Anglia. Două genți în care copiii ar fi călătorit de la Clichy, în regiunea pariziană, până în orașul Ango.

La tribunal, luni, 29 ianuarie, inculpatul a părut surprinzător de relaxat. La început a negat faptele, dar apoi s-a răzgândit și a povestit aproape totul. A explicat, cu ajutorul interpretului său, că a fost contactat de un moldovean, mare traficant de persoane, după cum a spus românul, în timp ce se afla în România.

Și atunci el, curier Amazon plătit cu 450 de euro pe lună, a văzut o modalitate de a face bani. I s-a dat cheia unei mașini, a luat un avion spre Franța. A așteptat zece zile într-un hotel, înainte să i se spună unde era parcat BMW-ul.

Potrivit românului, s-a întâlnit cu cei doi tineri care doreau să ajungă în Anglia. Datorită Google Translate, a schimbat câteva cuvinte cu ei. „Cei doi au sosit cu genți de sport noi”, spune românul. Au plecat apoi împreună spre Dieppe și a explicat la tribunal că pasagerii săi au fost în portbagaj în ultimii șapte kilometri, restul călătoriei l-ar fi făcut pe bancheta din spate.

O declarație care însă nu a coincis cu cea dată anchetatorilor de tânăra vietnameză. Ea a spus că a stat de la început în portbagaj împreună cu cu însoțitorul ei încă de la plecarea din regiunea Parisului și aveau la ei tăietori pentru a deschide sacii, dacă era necesar.

Românul le-a lăsat fermoarul genților ușor întredeschis, „dar nu a fost de ajuns pentru ca să aibă suficient aer”, notează procurorul, care adaugă faptul că noile genți sport aveau tăieturi pe ele.

La fiecare întrebare a judecătorului, românul a răspuns destul de calm, chiar dacă știa că risca până la zece ani de detenție.

Cât de mult ar fi câștigat dacă i-ar fi livrat pe cei doi adolescenți lângă Big Ben din Londra, așa cum era planificat? El spune că nu știe. Un schimb de SMS-uri cu sponsorul vorbește de 15.000 de euro pe „pui vietnamez”. O sumă care nu ar fi cea pe care urma să o primească inculpatul, ci traficantul moldovean, spune avocatul românului.

Apoi adaugă faptul că „acest caz evidențiază faptul că traficul de persoane este mai răspândit decât credem”. Încearcă să minimizeze acțiunea clientului, „a cărui misiune a fost să transporte copiii din punctul A în punctul B”. El nu a gestionat prețurile, nici mașina, nici călătoria. Insistă că el este „doar o verigă în lanț. Și el a fost exploatat”. În plus, avocatul mai spune că pentru clientul lui, „revenirea în România pentru el înseamnă aproape semnarea condamnării la moarte, pentru că a dat informații despre trafic”.

Procurorul a cerut împotriva românului o pedeapsă de 30 de luni de închisoare și o interdicție de trei ani pe teritoriul francez. Sentința instanței este și mai severă: bărbatul a fost condamnat la 3 ani de închisoare și la eliberare, teritoriul francez îi va fi interzis definitiv.

Lasă un răspuns