Site Overlay

Iranul spune că atacurile asupra rebelilor Houthi din Yemen „contrazic” politica americano-britanică de a evita un conflict extins în Orientul Mijlociu

Loviturile lansate de SUA și Marea Britanie asupra țintelor Houthi sunt „în contradicție clară cu afirmațiile repetate ale Washingtonului și Londrei că nu doresc extinderea războiului în regiune”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, relatează AFP, citată de The Guardian.

Declarația sa vine în contextul în care cele două țări au lansat sâmbătă noi lovituri ca răspuns la atacurile rebelilor din Yemen asupra navelor comerciale din Marea Roșie. Gruparea Houthi, susținută de Iran, spune că atacurile lor sunt un semn de solidaritate față de palestinienii din Fâșia Gaza, teritoriu atacat de Israel.

Nasser Kanani a acuzat SUA și Marea Britanie că „alimentează haosul, dezordinea, insecuritatea și instabilitatea” prin susținerea Israelului în războiul său din Gaza, adăugând că loviturile asupra țintelor Houthi din Yemen reprezintă „o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”.

Mohammed al-Bukhaiti, un oficial cu rang înalt al Consiliului Politic al Houthi, a avertizat că gruparea va răspunde atacurilor americano-britanice.

„Războiul nostru este moral şi, dacă nu am fi intervenit pentru a-i sprijini pe cei oprimaţi din Gaza, omenirea nu ar fi existat între oameni. Agresiunea americano-britanică împotriva Yemenului nu va rămâne fără răspuns, iar noi vom răspunde escaladării cu escaladare”, a transmis oficialul într-un mesaj pe rețeaua X.

Atacurile din Yemen vin la o zi după ce SUA au lovit ținte proiraniene din Irak și Siria, ca răspuns la uciderea a trei soldați americani și rănirea altor câteva zeci într-un atac cu dornă lansat în urmă cu o săptămână asupra unei baze a Statelor Unite din Iordania. Atacul a fost pus de SUA pe seama mișcării Rezistența Islamică din Irak și brigăzilor acesteia, Hezbollah Kataib, susținute de Iran.

Președintele american Joe Biden a declarat despre aceste lovituri că „Statele Unite nu caută conflicte în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva în lume”.

„Dar să ştie acest lucru toţi cei care ar putea încerca să ne facă rău: Dacă faceţi rău unui american, vom răspunde”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Înaintea atacurilor americane, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a spus că țara sa nu va începe niciun război, dar „dacă cineva vrea să ne agreseze va primi un răspuns puternic”.

Foto: Profimedia

Lasă un răspuns