Site Overlay

Joe Biden a câștigat detașat alegerile primare din Carolina de Sud și își ironizează rivalul: „Puneți-l din nou pe Trump pe calea unei înfrângeri”

Președintele american Joe Biden a câștigat sâmbătă, 3 februarie, detașat primele sale alegeri primare oficiale, cele din statul Carolina de Sud, într-o etapă care a devenit tot mai previzibilă cu fiecare competiție internă, scrie The Guardian.

Biden și Comitetul Național Democrat au făcut lobby cu succes pentru o rupere de tradiție și o desemnare a Carolinei de Sud drept prima competiție pentru nominalizarea candidatului partidului la președinția SUA, în loculul statelor Iowa și New Hampshire. Sâmbătă, Biden a obținut cu ușurință peste 95% din voturi în statul care îi lansase campania în 2020. Candidații cu șanse mari, Dean Phillips, un congresman din Minnesota, și Marianne Williamson, o autoare de cărți de dezvoltare personală, au rămas mult în urmă.

Peste două săptămâni, Donald Trump este așteptat să câștige alegerile primare republicane din același stat, chestiune pe care Biden a abordat-o direct în declarația lui, făcută la scurt timp după ce victoria i-a fost confirmată.

„În 2020, alegătorii din Carolina de Sud au fost cei care au dovedit că experții s-au înșelat, au dat un suflu nou campaniei noastre și ne-au pus pe drumul spre câștigarea președinției”, a spus el.

„Acum, în 2024, oamenii din Carolina de Sud au vorbit din nou și nu am nicio îndoială că ne-ați plasat pe traiectoria câștigării din nou a Președinției – și că îl puneți iar pe Donald Trump pe calea unei înfrângeri”, a adăugat Biden.

În timp ce victoria lui Biden este o concluzie de la sine înțeleasă în acest stat, prezența la vot a servit drept indicator al entuziasmului față de candidatura lui, în special în rândul populației de culoare care votează. Înaintea alegerilor primare, au existat unele semnale că a pierdut, începând din 2020, adeziune în rândul alegătorilor de culoare: rata lui de aprobare în rândul adulților de culoare este de 42% în ultimul sondaj Associated Press-Norc Center for Public Affairs Research, o scădere substanțială față de primul an al președinției sale.

În Carolina de Sud, rezultatele au fost mixte. Democrații au lăudat cifrele privind votul anticipat: „Cu rezultatele încă în curs de primire, alegătorii de culoare au reprezentat aproximativ 76% din votul anticipat – o creștere semnificativă față de 2020, unde alegătorii de culoare au reprezentat 56% din electoratul primar”, a declarat Michael Tyler, directorul de comunicare al campaniei Biden-Harris.

Dar prezența generală la vot s-a dovedit mult mai mică decât în anii anteriori ai alegerilor primare, ceea ce indică faptul că până și marea miză a unei revanșe Biden-Trump ar putea să nu fie suficientă pentru a-i mobiliza pe alegători să vină să-l susțină pe președintele în exercițiu. Campania speră că indicatorii economici puternici din ultima vreme vor susține rata scăzută de aprobare pe care o are Biden, alimentată de ezitările alegătorilor cu privire la modul în care actualul lider a gestionat războiul Israel-Gaza, imigrația și alte probleme interne.

Dar campania lui Dean Phillips, care a obținut puțin peste 2.000 de voturi, a încercat oricum să profite de problema prezenței la vot.

„Îl felicit pe președinte pentru că a obținut cele mai multe voturi în această seară. Dar lipsa de entuziasm a alegătorilor pentru o revanșă Trump-Biden se reflectă în fiecare rezultat al alegerilor primare democrate”, a declarat Phillips sâmbătă. „Votanții sunt dezamăgiți de faptul că nu au opțiuni dincolo de a alege între o amenințare la adresa structurii națiunii și un om bun despre care alegătorii își doresc să predea ștafeta”, a mai spus congresmanul din Minnesota.

Citiți și:

Donald Trump a câștigat alegerile republicane din Iowa, primul vot în cursa prezidențială din SUA
Trump a câștigat alegerile primare din New Hampshire în fața lui Nikki Haley și e mai aproape de o finală prezidențială cu Biden

Foto: Profimedia Images

Lasă un răspuns