Site Overlay

Nancy Pelosi cere FBI să investigheze protestele din SUA care cer oprirea războiului din Gaza, sugerând că Vladimir Putin le finanțează

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a declarat duminică, 28 ianuarie, că, în opinia ei, unele proteste din Statele Unite care cer încetarea focului în Fâșia Gaza ar putea avea legătură cu Rusia și că FBI ar trebui să efectueze o anchetă privind finanțarea acestora, informează Reuters.

Afirmațiile ei au fost catalogate ca fiind „calomnii nefondate” de către unii apărători ai drepturilor omului, care au spus că astfel de comentarii echivalează cu dezumanizarea poporului palestinian.

Pelosi, care a făcut aceste declarații într-un interviu pentru CNN, nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale. Ea a fost întrebată dacă opoziția față de politica președintelui Joe Biden în războiul din Gaza ar putea să îl afecteze pe democrat în cadrul alegerilor prezidențiale din luna noiembrie.

„Faptul că ei cer încetarea focului – acesta este mesajul domnului Putin, mesajul domnului Putin. Fiți siguri, acest lucru este direct legat de ceea ce el (președintele rus Vladimir Putin, n.r.) ar dori să vadă”, a declarat Pelosi, la postul american de televiziune.

„Cred că unii dintre acești protestatari sunt spontani și autentici și sinceri. Unii cred că au legătură cu Rusia”, a mai spus ea.

„Unele finanțări ar trebui să fie investigate și vreau să cer FBI-ului să ancheteze acest lucru”, a continuat ea.

Este pentru prima dată când un important legiuitor american îl acuză pe liderul de la Kremlin că se află în spatele protestatarilor americani care cer încetarea focului în Fâșia Gaza.

Ambasada Rusiei la Washington nu a putut fi contactată imediat pentru a comenta afirmațiile lui Pelosi, notează Reuters.

Mai multe proteste care au cerut încetarea focului în Gaza au avut loc recent în Statele Unite, inclusiv în apropierea aeroporturilor și podurilor din New York și Los Angeles, în fața Casei Albe, precum și în cadrul unor marșuri la Washington. Manifestanții au întrerupt, de asemenea, discursurile și evenimentele lui Biden.

Protestele au fost organizate de o serie de grupuri de activiști care militează pentru drepturile omului și care se opun războiului. Inclusiv grupuri evreiești au organizat astfel de manifestații.

„Este de neconceput ca o persoană cu o asemenea influență în această națiune să răspândească calomnii nefondate care îi vizează pe cei care caută să pună capăt măcelului civililor din Gaza și o rezolvare justă a acestui conflict. Comentariile ei arată încă o dată impactul negativ al deceniilor de dezumanizare a poporului palestinian”, a declarat Ibrahim Hooper, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Relații Americano-Islamice.

Alexandria Ocasio-Cortez, democrată din Camera Reprezentanților, a spus că opoziția multora față de războiul din Gaza se bazează pe „pierderea de vieți omenești” din regiune, care are loc „la întâmplare”.

„Cred că ceea ce vedem acum în toată țara este că tinerii sunt îngroziți de violență și de pierderea, la întâmplare, de vieți”, a declarat ea duminică pentru NBC News, întrebată despre protestele împotriva politicii privind războiul din Gaza a administrației Biden.

ONU a cerut o încetare imediată a focului în Gaza, pe considerente umanitare, dar Washingtonul s-a opus prin veto unor astfel rezoluții în Consiliul de Securitate al ONU, invocând faptul că o asemenea decizie ar lăsa gruparea islamistă palestiniană Hamas, care guvernează Gaza, să se regrupeze și să-și reconstruiască forțele.

Atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului a ucis 1.200 de persoane, potrivit unui bilanț israelian. Atacurile și bombardamentele ulterioare ale Israelului asupra Fâșiei Gaza au ucis peste 26.000 de palestinieni, adică peste 1% din cei 2,3 milioane de locuitori, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Există temeri că multe victime sunt îngropate sub dărâmături.

Bombardamentele israeliene neîncetate au distrus o mare parte din enclava palestiniană, lăsându-i pe majoritatea locuitorilor din Gaza fără adăpost. De asemenea, atacurile au provocat o penurie de alimente care a adus riscul ca mulți oameni să moară de foame și au oprit funcționarea majorității spitalelor.

Foto: Profimedia Images

Lasă un răspuns