Site Overlay

Negocieri la Guvern între premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții Sanitas. Solicitări de ultimă oră ale sindicaliștilor

Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat luni, 5 februarie că, la negocierile care încep la ora 15.00 la Palatul Victoria, punctul de plecare va fi creşterea cu 20% a salariilor în sistemul de sănătate. După negocierile de acum două săptămâni, Guvernul acceptase oficial o creștere cu 15%.

„Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că punctul minim de pornire pentru Guvern în aceste negocieri îl reprezintă oferta sa iniţială, aşa cum a fost aceasta prezentată de purtătorul de cuvânt al Guvernului: «o creştere per total a anvelopei salariale în domeniul sanitar de 20% pentru 2024», adică creşterea cu 20% a cheltuielii salariale totale, ce reprezintă o creştere cu 20% a veniturilor salariale totale”, au anunțat sindicaliștii.

Ei au transmis că la întâlnirea precedentă, din 25 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu „ne-a făcut o ofertă de creștere salarială pentru toți angajații din Sănătate, cu un procent de 20% în anul 2024”.

Federația SANITAS a adăugat că va continua negocierile cu Executivul „până la concretizarea acestei promisiuni într-un act normativ”, dar în paralel mai au și alte revendicări, „altele decât cele cu caracter financiar”, cu Ministerul Sănătății.

Sindicaliştii au susținut recent că creșterea salariilor angajaților din sănătate cu 5%, de la 1 ianuarie, a fost de fapt „o creştere a veniturilor salariale cu circa 3,4%”.

În acest context, Federaţia Solidaritatea Sanitară a transmis pe 31 ianuarie că intenționează să declanșeze greva generală peste 10 zile, dacă Guvernul nu îi primește la noi negocieri.

Guvernul avansase oficial un alt procent, de 15%

După ședința din 25 ianuarie, Executivul condus de Marcel Ciolacu a anunțat că „s-a căzut de acord asupra unei creșteri a fondului de salarii cu 15% pentru sectorul sanitar, majorare care ar urma să fie implementată în prima jumătate a acestui an”.

Palatul Victoria a mai transmis că s-a convenit asupra ajustării schemelor de personal și deblocării de posturi, cu prioritate în spitalele universitare și în spitalele județene cele mai aglomerate.

Lasă un răspuns