Site Overlay

Pe fondul zvonurilor despre înlăturarea lui, o deputată din partidul lui Zelenski cere demisia lui Valeri Zalujnîi, șeful armatei ucrainene: „Are probleme cu alcoolul, pune în pericol obiectivele”

Mariana Bezuhla, 35 de ani, deputat din partea partidului „Slujitorul poporului”, cel care l-a propulsat pe Volodimir Zelenski în funcția de președinte, a cerut demisia lui Valeri Zalujnîi, despre care spune, fără să prezinte dovezi, că „are probleme cu alcoolul și pune în pericol obiectivele militare din 2024”, relatează TSN. Zvonurile despre demiterea generalului care conduce armata ucraineană au apărut luni, 29 ianuarie, dar au fost negate de Biroul Prezidențial.

Într-un mesaj postat pe pagina ei de Facebook, Mariana Bezuhla a scris că „demisia lui Zalujnîi este „o șansă pentru îndeplinirea planurilor militare din 2024”. Ea afirmat că șeful Forțelor Armate are „probleme cu alcoolul”, și a sugerat că mai mulți generali ucraineni au acest viciu.

„Cu cât are loc mai devreme demisia comandantului-șef, cu atât avem mai multe șanse să ieșim din iadul superficial al distrugerii oamenilor nu numai de către ruși, ci și de propria noastră armată post-sovietică”, a adăugat deputata.

Bezuhla a devenit vedetă pe canalele TV de propagandă ale Rusiei din cauza atacurilor asupra lui Zalujnîi.

Secretarul de presă al lui Zelesnki: „Absolut nu”

„Absolut nu”, afirmase anterior, Serhi Nikiforov, secretarul de presă al președintelui ucrainean, pentru Ukrainska Pravda, când a fost întrebat dacă Zalujnîi a fost demis.

„Neg demiterea lui Zalujnîi. Zvonurile de pe canalele de Telegram nu au acoperire, nu există niciun subiect de conversație pe această temă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al lui Zelenski.

În plus, discursul său tradițional de seară către națiune, Zelenski nu menționat nimic despre „demiterea lui Zalujnî”.

Iar canalul Telegram al Ministerului Apărării a scris „Dragi jurnaliști, răspundem imediat tuturor: nu, nu este adevărat că Valeri Zalujnîi a fost demis”. 

Zalujnîi nu a comentat

Marți, Zalujnîi a publicat o fotografie cu șeful Statului Major Generalul nu a adăugat, însă, vreun comentariu.

Totuși, citând surse autorizare, publicația Obozrevatel (n.r. Observatorul”, a scris că Zelenski s-a întâlnit cu Zalujnîi și i-a cerut acestuia să părăsească postul în schimbul poziției de asistent, consilier sau ambasador într-o țară europeană, dar generalul ar fi refuzat.

Budanov, în locul lui?

Jurnalistul militar Roman Tsimbaliuk a notat că președintele intenționează să-l numească pe Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, în locul lui Valeri Zalujnîi

Pe fondul zvonurilor necontenite despre relațiile tensionate dintre Zelenski și șeful Forțelor Armate ucrainene, Mihailo Podoliak, consilier al Biroului Prezindențial, a declarat, pe 5 decembrie, că nu există niciun motiv pentru demisia generalului, deoarece „acesta își îndeplinește în mod clar atribuțiile”.

Lasă un răspuns