Site Overlay

Președintele israelian Isaac Herzog, vizat de mai multe plângeri penale, în timpul participării la Forumul Economic de la Davos

Procurorii elvețieni au confirmat vineri, 19 ianuarie, că mai multe plângeri penale au fost depuse în Elveţia împotriva preşedintelui israelian Isaac Herzog, în timp ce acesta a participat Forumul Economic Mondial de la Davos, în contextul în care Israelul este acuzat că a comis de crime de război în Fâșia Gaza, scrie Reuters.

„Plângerile penale vor fi examinate în conformitate cu procedura obișnuită”, a transmis Parchetul general elvețian, adăugând că va contacta Ministerul elvețian de Externe pentru a examina problema imunității persoanei în cauză.

În teorie, țările terțe nu dețin jurisdicție penală asupra actualilor șefi de stat, șefi de guvern și miniștri de externe din alte țări.

Biroul procurorului general elvețian nu a dorit să dezvăluie detalii despre natura și numărul plângerilor și nici cine le-a depus.

Purtătorul de cuvânt al președintelui israelian nu a comentat anunțul procurorilor elvețieni, limitându-se să precizeze doar că Herzog a fost la Davos pentru a prezenta poziția Israelului cu privire la situația din Gaza.

Herzog a luat cuvântul joi la Forumul Economic Mondial, unde a făcut apel la comunitatea internațională să respingă acuzațiile de genocid aduse Israelului.

Herzog a declarat săptămana trecută că nu există „nimic mai atroce și mai absurd” decât procesul intentat de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), care acuză Israelul de genocid împotriva palestinienilor din Gaza.

Anterior în cursul lunii ianuarie, și premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins acuzațiile aduse Israelului la CIJ, denunțându-le drept „ipocrizie și minciuni”.

În expunerea sa, Africa de Sud i-a indicat pe Herzog și pe alți oficiali israelieni, spunând că aceștia și-au exprimat intenția de comitere a unui genocid împotriva palestinienilor.

Ofensiva militară israeliană în Fâșia Gaza, lansată în urma raidurilor sângeroase ale militanților Hamas asupra sudului Israelului pe 7 octombrie, a strămutat majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori ai enclavei palestiniene și a provocat o gravă criză umanitară.

Foto: colaj Profimedia Images

Lasă un răspuns