Site Overlay

Putin va merge în Turcia pe 12 februarie, în prima sa vizită într-o țară NATO de la începutul războiului din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin va face o vizită oficială în Turcia pe 12 februarie, țară membră NATO, unde se va întâlni cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri un oficial turc, citat de Reuters.

Călătoria marchează prima vizită a lui Putin într-o ţară NATO de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. De atunci, Putin şi-a limitat drastic deplasările internaţionale, mai ales din martie 2023, când Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său sub suspiciunea de deportare ilegală a unor copii din Ucraina.

Rusia a negat acuzația și a numit măsura scandaloasă, dar a spus că este nulă din punct de vedere legal în orice caz, deoarece Rusia nu este membră a CPI.

De asemenea, nici Turcia nu face parte din Statutul de la Roma ce reglementează funcţionarea CPI, așa că Putin poate călători în Turcia fără teama că va fi arestat, notează Reuters.

De la începutul războiului, Turcia a încercat să menţină relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. A oferit în acest timp sprijin militar Ucrainei şi şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a acesteia, dar s-a opus sancţiunilor occidentale impuse Rusiei.

Ankara încearcă în prezent să convingă Rusia să revină la acordul pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, din care Moscova s-a retras în iulie anul trecut, punând capăt unui an de exporturi printr-un coridor maritim sigur pe fondul războiului.

Lasă un răspuns