Site Overlay

Secretomania Radio România Iași: Salariile șefilor și decontările pentru deplasări sunt informații personale. „Putem fi amendați dacă vi le dăm”

În urma protestelor angajaților Radio Iași, Libertatea a solicitat mai multe informații despre felul în care postul regional gestionează bugetul, lucru refuzat de instituție. Angajații Radio Iași au trimis o scrisoare deschisă și către Parlamentul și Comisia Europeană.

Libertatea a transmis o solicitare către SRR pentru a obține mai multe informații care ne-au fost refuzate, în primă instanță, de postul regional Radio Iași. Am vrut să știm care au fost calificativele obținute de managerul și de redactorul-șef al Radio Iași la evaluarea anului 2022, în contextul în care postul din capitala Moldovei a fost singurul din țară care a estimat, prin conducere, audiențe în scădere pentru anul 2023.

Am vrut să știm și cine au fost evaluatorii care au analizat prestația conducerii de la Iași pentru 2022. Mai mult, am solicitat informații cu privire la eventualele decontări naționale și internaționale făcute de conducerea SRR către managerul și redactorul-șef al Radio Iași în 2023. În contextul în care, pe pagina de Facebook a radioului, redactorul-șef publică permanent materiale din alte județe ale țării, aparent din concedii, pe care susține, în postările respective, că le-a făcut în interesul ascultătorilor Radio Iași.

„De fapt, e plecat foarte des din redacție, mereu în tot felul de vacanțe și excursii de unde face filmări cu cascade, cu peisaje și le pune pe pagina oficială de Facebook a radioului și le și semnează. Ne-am întrebat mereu dacă radioul îi decontează aceste deplasări sau dacă merge pe cont propriu”, au precizat sursele Libertatea.

Casierița-realizator încă merge la evenimente în numele Radio Iași

Am cerut și o detaliere a deplasărilor făcute de casiera Radio Iași, Doina Baciu, în 2023, fiindcă aceasta apare pe afișul mai multor evenimente ca fiind realizator al Radio Iași. Libertatea a scris despre faptul că, din casieră și portăreasă, aceasta a fost promovată realizatoare a celei mai importante emisiuni de la Radio Iași.

Doina Baciu. Foto: Facebook

Am întrebat dacă a mers la acele evenimente în calitate oficială și dacă au fost decontate cheltuieli cu privire la acele deplasări.

Am încercat să obținem aceste informații de la conducerea locală a Radio Iași, fără succes. Conducerea centrală însă, într-un răspuns semnat de Gianina Negreanu, șef Serviciu Comunicare și Relații Publice, ne-a explicat că salariile angajaților unei instituții a statului și felul în care au fost cheltuiți banii din buget nu sunt informații de interes public.

„Vă facem cunoscut că orice operațiune sau set de operațiuni efectuate asupra unor date cu caracter personal atrage după sine aplicarea dispozițiilor legale în materie și ne vedem, indiferent de situație, în imposibilitatea de a prelucra astfel de date în corespondența cu dumneavoastră. Furnizarea unor date cu caracter personal, fără acordul explicit al persoanelor vizate, ar încălca dispozițiile legale menționate și ar putea atrage sancționarea SRR prin amenzi administrative”, a precizat Gianina Negreanu pentru Libertatea.

Protestul Radio Iași ajunge la Bruxelles

Angajații Radio Iași, alături de colegi din studiourile teritoriale din toată țara, au peste o lună de când protestează. Nemulțumirile din Radio Iași, despre care Libertatea a scris în mai multe rânduri, au răbufnit joi, 14 decembrie 2023, când 40 din cei 63 de angajați au protestat spontan, pe treptele instituției. De atunci au mai fost cel puțin trei acțiuni oficiale de protest. Aceștia cer soluții pentru salarii echitabile și o diferență mai mică între ce încasează managementul și ce încasează angajații de rând, dar și o susținere financiară a postului.

Angajații Radio Iași au trimis la mijlocul lunii ianuarie o scrisoare deschisă către Věra Jourová, comisar european pentru valori şi transparenţă, adresată și Comisiei de Cultură și Educație a Parlamentului European. Acolo cer sprijin pentru soluționarea „problemei Radioului Public din România” și atrag atenția asupra inechităților existente în instituție.

Salarii de șapte ori mai mari pentru conducere

„Jurnaliștii și personalul tehnic din Radioul Public sunt plătiți lunar cu sume cuprinse între 3.200 și 3.500 de lei net (640 – 750 de euro), salariile personalului administrativ și auxiliar sunt cu minimum 25% mai mici, iar pentru conducere retribuția lunară minimă pornește de la o sumă netă de aproximativ 20.000 de lei net (4.000 de euro). În schimb, actele normative adoptate recent au prevăzut micșorarea veniturilor noastre deja jenant de mici, prin diminuarea valorii bonurilor de masă, impozitarea lor, precum și prin eliminarea voucherelor de vacanță. Totodată, prin noua legislație, s-a introdus incertitudinea cu privire la posibilitatea plății pentru munca în zilele de weekend, în condițiile în care numeroase evenimente de interes public sunt organizate la final de săptămână”, spun aceștia în scrisoarea deschisă.

Ei cer și actualizarea, după 30 de ani, a legii de funcționare a Societății Române de Radiodifuziune, pentru obținerea independenței editoriale, dar și a stabilității posturilor regionale.

„În acest an, în România vor fi patru runde de alegeri care nu vor putea fi reflectate în mod constant și profesionist, din cauza constrângerilor menționate anterior. În condițiile desfășurării unui război de durată în proximitatea granițelor României, rolul Radioului Public Regional este crucial, iar subfinanțarea și lipsa unei direcții clare nu fac altceva decât să adâncească o stare de fapt deloc benefică pentru sănătatea democrației actuale”, se mai menționează în documentul citat.

Lasă un răspuns