Site Overlay

Simona Halep a ajuns la Geneva, pentru audierile TAS în cazul de dopaj. Cine face parte din comisia care va decide

Audierile privind procedurile de arbitraj inițiate de jucătoarea de tenis Simona Halep, 32 de ani, împotriva Agenţiei Internaţionale pentru Integritate în Tenis (ITIA) vor avea loc de miercuri, 7 februarie, până vineri, la sediul TAS din Lausanne, a informat Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Elveția, într-un comunicat.

Potrivit TAS, părţile, martorii şi experţii vor participa la audiere atât personal, cât şi la distanţă, inclusiv Halep, care va fi prezentă în persoană.

De altfel, marți dimineață, Simona Halep a plecat în Elveția, cu o cursă WizzAir spre Geneva, conform imaginilor publicate de Euronews România. De acolo până la Lausanne este o oră de mers cu mașina.

Audierea va avea loc cu uşile închise, deoarece niciuna dintre dintre părţi nu a solicitat o audiere publică.

Programul audierilor

Comisia TAS şi părţile la procedură au stabilit un calendar detaliat al audierilor.

Audierea va începe la 7 februarie 2024, la ora 9:30 (10.30, ora României), cu pledoariile de deschidere ale părţilor, urmate de depoziţiile martorilor şi ale experţilor.
Susţinerile orale de încheiere vor avea loc în ultima zi. Încheierea audierii ar trebui să aibă loc în jurul orei 15:30 (16. 30, ora României), la 9 februarie 2024.

Comisia TAS desemnată să judece această chestiune este formată din Annabelle Bennett (Australia), preşedinte, Jeffrey G. Benz (SUA) şi profesorul Ulrich Haas (Germania).

La cererea părţilor, nu vor fi furnizate informaţii suplimentare cu privire la identitatea participanţilor (reprezentanţi, experţi şi martori).

TAS precizează că Halep nu va face nicio declaraţie pentru mass-media înainte de sfârşitul audierii.

Nicio indicație privind data la care va fi anunțat verdictul TAS

În urma audierii, Comisia TAS va delibera şi va pregăti hotărârea arbitrală care va conţine decizia şi motivarea acesteia. Nu există nicio indicație cu privire la data la care va fi pronunţată hotărârea arbitrală finală.

La finalul anului, într-un interviu pentru Paris Match, Simona a declarat că antrenorul francez Patrick Mouratoglou, 53 de ani, i-a distrus cariera, „chiar dacă ce s-a întâmplat n-a fost cu intenție”.

Întrebată dacă se va retrage dacă pierde procesul la TAS, așa cum sugerase anterior, Simo a afirmat: „Prefer să nu mă gândesc la cel mai negru scenariu. Ar fi un dezastru. Mai ales că, dacă va fi menținută sancțiunea, nu o să știu ce se va întâmpla în următorii trei ani, cum se va schimba condiția mea fizică. Visul meu e să mă întorc, indiferent de vârstă”.

Cronologia cazului de dopaj

Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat, la 12 septembrie, că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP).

Halep a fost găsită vinovată de două încălcări ale regulamentului antidoping, utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și a unei „metode/substanțe interzise” pe durata sezonului 2022, concluzie la care experții ITIA au ajuns pe baza datelor din pașaportul ei biologic.

Echipa Simonei a explicat testul pozitiv la roxadustat susținând că un supliment alimentar utilizat de aceasta înainte de US Open 2022, o pudră de colagen, Keto MCT, a fost contaminată

Simona Halep a anunţat, ulterior, că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Recursul a fost depus de echipa sa de avocați pe 24 octombrie.

Publicația americană The Athletic a scris: „Se întâmplă ca TAS să reducă suspendările, având în vedere că apelurile duc la rejudecarea cazului, posibil cu dovezi noi din partea părților. Dacă Halep poate convinge judecătorii că testul ei pozitiv a fost rezultatul dopajului neintenționat, este probabil să fie suspendată pentru doi ani sau mai puțin, iar un an de suspendare l-a ispășit deja”.

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate.

Suspendarea fostului număr unu mondial este valabilă de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026.

Lasă un răspuns