Site Overlay

Stare de urgență în Chile din cauza incendiilor violente de pădure. Bilanțul provizoriu al victimelor

Incendiile afectează zonele turistice de pe cosata pacifică a statului sud-american Chile, unde au devastat mii de hectare de pădure, au învăluit orașele într-un fum dens și au forțat oamenii să își părăsească locuințele, relatează AFP, citată de France 24 și News.ro.

Aproximativ zece incendii sunt active în regiunile Valparaŕso şi O’Higgins, din centru, precum şi în Maule, Biobŕo, La Araucanŕa şi Los Lagos, din sud. Un bilanț provizoriu indică aproximativ zece decese.

„Conform datelor pe care le-am primit de la polițiști, există informații preliminare privind numărul persoanelor care au murit, aproximativ 10 persoane”, a declarat delegatul prezidențial regional pentru Valparaíso, Sofía González, relatează publicația locală La Nation.

„Ne aflăm în condiții de luptă totală cu un incendiu care este activ cu echipele care lucrează”, a adăugat González. Ea a a făcut apel la populație „să colaboreze (…), să nu iasă cu mașinile pentru a se evacua, pentru că acest lucru ar împiedica echipele de intervenție să se desfășoare eficient”.

Nor de fum produs de incendiile de pădure din Viña del Mar, Chile. foto: Profimedia
Case arzând din cauza unui incendiu de pădure în timpul nopții în Valparaiso, Chile. Foto: Profimedia
Incendiile de pădure din Chile au cuprins mai multe locuințe. Foto: Profimedia

În acest context, președintele Gabriel Boric a declarat starea de urgență, anunțând, într-un mesaj pe rețeaua X, că „toate forţele sunt desfăşurate în lupta împotriva incendiilor de pădure”.

În regiunea Valparaiso, peste 7.000 de hectare au fost devastate de incendii, conform datelor Conaf, Oficiul naţional de păduri din Chile.

„Am primit o alertă pe telefonul mobil şi a început să cadă o ploaie de cenuşă”, a relatat o femeie care și-a părăsit locuința din Quilpué.

Aproape 30 de case au ars în orașele Estrella şi Navidad, astfel că locuitorii s-au refugiat apropierea staţiunii balneare Pichilemu.

Centrul țării și capitala Santiago se confruntă în această perioadă cu un val de căldură, temperaturile ajungând până la 40 de grade Celsius. Canicula are legătură cu fenomenul climatic El Nino care afectează sudul Americii Latine. Temperaturi foarte ridicate sunt prognozate și în Argentina, Paraguay şi Brazilia.

Foto: Profimedia

Lasă un răspuns