Site Overlay

Ungaria anunță că este departe de a ajunge la un acord cu UE în privința acordării sprijinului financiar pentru Ucraina

Budapesta „este departe” de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind ajutorul pentru Ucraina, a declarat joi, 18 ianuarie, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, potrivit Reuters.

UE încearcă să ajungă la o înțelegere cu privire la extinderea unui ajutor financiar mai mare pentru Kiev, pentru a-l sprijini în fața invaziei ruse, atunci când liderii blocului comunitar se vor întâlni la începutul lunii februarie, deși premierul ungar Viktor Orban se opune în continuare.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a declarat miercuri că este încrezătoare în găsirea unei soluții între cei 27 de membri ai blocului.

Joi, Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Orban, a spus că Ungaria se află în discuții cu Executivul comunitar, dar că nu este sigur că se va ajunge la un acord.

În caz contrar, a precizat el, ceilalți 26 de membri ai UE ar putea ajunge la o soluție, fără Ungaria.

Deși liderii UE au convenit luna trecută să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, Viktor Orban părăsind sala pentru ca decizia să poată fi luată, Ungaria s-a opus prin veto aprobării unei finanțări suplimentare, cu 50 de miliarde de euro, a Kievului, iar premierul ungar a amenințat ulterior că va bloca aderarea țării devastate de război la blocul comunitar.

Comisia a propus canalizarea ajutorului prin intermediul unei revizuiri a bugetului comun al UE pentru perioada 2024-27, care ar oferi, de asemenea, mai multe fonduri pentru migrație și alte priorități.

Acordarea acestui sprijin financiar Ucrainei prin intermediul a 26 de acorduri bilaterale este o opțiune care este luată în calcul, dar este mai complicată și mai costisitoare decât trecerea prin intermediul vistieriei centrale și ar putea afecta unitatea UE, notează Reuters.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

Lasă un răspuns